Pelastuslaitoksen vasteajat

29.12.2021

Päivi Happonen toi esiin artikkelissaan pelastuslaitoksen vasteajat ja epäili alalla jämähdetyn minuuttien tuijottamiseen https://yle.fi/uutiset/3-12229965 . Jutussa toimi asiantuntijan Helsingin pelastuskomentaja Jani Pitkänen. Vasteajat määritetään sisäministeriössä ja Helsingissä ne ovat ykkösluokkaa laajoilla alueilla (saavutettava kuudessa minuutissa). Helsingin ongelmana on pitkään ollut pelastajien saatavuus, eläköityminen ja viroista pako. Vaikka laitos on hieno ja henkilökunnan yhteenkuuluvuus vahvaa, on työ erittäin rasittavaa pitkine ambulanssivuoroineen. Henkilökuntaa ei tahdo riittää edes nykyisille asemille ja uusia pitäisi perustaa. Olisikohan työoloissa ja palkkauksessa parantamisen varaa? No, olisi varmasti.

Vasteaikoihin kyllä jämähdettiin, mutta näkökulmasta riippuen kuka jämähti ja miten? Pelastuslaitoksen tehtävistä suurin osa on ensihoitotehtäviä. Näihinkin pätee määritetyt vasteajat. Helsinki on aina ylpeillyt hyvillä elvytystilastoillaan. Hoitoyksikön tulee olla kymmenessä minuutissa elottoman luona. Jokainen minuutti laskee huomattavasti selviytymisen mahdollisuutta. Monivammapotilas tulee saada tunnin sisällä leikkauspöydälle. Pelastajat yksiköissään toimivat ensiauttajina, ensivasteena, myös näissä tilanteissa. Nyt siis jämähdettiin asuntopaloihin ja niiden vasteaikoihin. Asuntopaloissa yleissyttyminen tapahtuu monesti jo kymmenessä minuutissa. Jos pelastajat saavuttavat kohteen silloin, on olosuhteet huoneistossa jo todella vaaralliset. Ehkä kuitenkin pitäisin kiinni nykyisistä vasteajoista. Totea itse https://www.youtube.com/watch?v=_LBqwfntjaI

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on satsannut, tietysti kuntien tuella, juuri näihin asioihin. Asemien sijainteja ollaan tarkastettu ja uusia on tulossa. Sipoon ja Loviisan uudet tulevat pelastusasemat palvelevat kuntalaisia vanhoja paremmin. Uudet asemat ovat myös houkuttelevia pelastuksen ja ensihoidon ammattilaisille. Katson luottavaisena Itä-Uudenmaan pelastuslaitosta, niin johdon, kuin työntekijöiden puolesta. Tuleva kilpailu työntekijöistä on avainasemassa pelastusalalla. Hyvin tehty IUPELA!